Ekologinen tilaelementti-päiväkoti nopealla aikataululla

touko 3, 2023

Ekologinen tilaelementti-päiväkoti nopealla aikataululla

Päiväkoti

Päiväkodin tilaelementtirakentamisesta on tullut suosittu vaihtoehto niille, jotka haluavat rakentaa uusia tai laajentaa vanhoja tilojaan nopeasti ja tehokkaasti. 

Tämä innovatiivinen lähestymistapa rakentamiseen mahdollistaa nopeammat rakennusajat, pienemmät kustannukset ja lisää joustavuutta suunnittelussa.

Tässä artikkelissa vastaamme 11:een tärkeimpään kysymykseen liittyen pysyviin tilaelementti- ja moduulirakennuksiin.

Mitä tarkoittaa väistötila?

Väistötilalla tarkoitetaan tilaratkaisua, jonne siirretään ihmisiä, sekä niiden toimintaa ja laitteita toisesta tilasta väliaikaisesti. Tälle voi olla useita syitä, kuten alkuperäisen rakennuksen peruskorjaus tai rakennustyöt varsinaisella paikallaan. 

Päiväkodin tapauksessa tilapäinen siirto tarkoittaa yleensä lasten ja kasvattajien siirtämistä tavallisista toimintatiloistaan toiseen rakennukseen uuden tilan rakentamisen/remontoimisen ajaksi.

Väliaikaista muuttoa suunnitellessa on tärkeää varmistaa, että väistötila täyttää sille määrätyt kriteerit ja ehdot.

Väistötila, vai pysyvä rakennus?

Tilaelementtirakennukset on aiemmin mielletty väliaikaisiksi väistötila-tyyppisiksi ratkaisuiksi. Tilaelementeistä tehdyt rakennukset soveltuvat kuitenkin äärimmäisen hyvin pysyviksi rakennuksiksi ja yhä useampi päätyykin nykyään tähän ratkaisuun. 

Nämä rakennukset täyttävät kaikki pysyviä rakennuksia koskevat ehdot ja määräykset, joten enää ei tarvitse rakentaa väliaikaista tilaa, vaan on mahdollista saada tässä samassa ajassa pysyvä rakennus.

TWI:n artikkelissa kerrotaan hyvin elementtirakentamisen laatuvaatimuksista:

”Pysyvät modulaariset rakennukset, kuten elementtitalot, rakennetaan sellaisten standardien mukaan, jotka ovat samat (tai korkeammat) kuin perinteiset paikan päällä rakennetut kiinteistöt. Tämä takaa samalla myös korkean laadunvalvonnan.

Pysyvä modulaarinen rakentaminen voidaan toteuttaa erilaisilla rakennusmateriaaleilla, kuten betonilla, teräksellä tai puulla. Tilaelementti voi sisältää myös ikkunoiden, virtalähteiden, vesi- ja viemäriputkien, televiestinnän, ilmastoinnin ja muiden lisäämisen.”

Mikä on tilaelementti?

Tilaelementti on moduuleista tehtaissa esivalmistettu siirrettävä rakennus.

Mckinseyn artikkelissa kerrotaan hyvin tilaelementti/moduulirakentamisen potentiaalista:

”Rakentaminen on vuosikymmeniä ollut tuottavuudessa muita aloja jäljessä. Modulaarinen rakentaminen tarjoaa teollisuudelle mahdollisuuden askeleen muutokseen: siirtämällä monia rakennustoiminnan osa-alueita pois perinteisiltä rakennustyömailta tehtaisiin, joissa tuotanto tapahtuu tuotantolaitoksen ulkopuolella.

Modulaarinen (tai esivalmistettu) rakentaminen ei ole uusi käsite, mutta teknologiset parannukset, taloudelliset vaatimukset ja muuttuvat ajattelutavat tarkoittavat, että se herättää ennennäkemättömän kiinnostuksen ja investointien aallon.”
Elementit E:n tilaelementti-rakennuksissa on keskeistä:

Vahva toiminnallisuus

Jokaisessa päiväkodissa on yksityiskohdat kunnossa.
Päiväkodit pyritään suunnittelemaan ja toteuttamaan mahdollisimman
käytännöllisiksi päiväkotiarkea helpottamaan.

Kestävä kehitys

Rakennusmateriaalina uusiutuva ja ympäristöystävällinen
materiaali; puu.
◦ Modulaariset rakennusmateriaalit ovat tyypillisesti ympäristöystävällisempiä
kuin perinteiset rakennusmateriaalit, mikä tarkoittaa, että tällä menetelmällä
rakennetuilla päiväkodeilla on pienempi hiilijalanjälki.

Laadukas rakentaminen

Rakennukset rakennetaan tarkan laadunvalvonnan alla
tehdasolosuhteissa.

Mitä tarkoittaa moduulirakentaminen?

Moduulirakentaminen
Moduulirakentaminen

Moduulirakentaminen on yksinkertaisuudessaan rakentamista, jossa rakennus kootaan tehtaalla esivalmistetuista moduuleista.

Modularin artikkelissa kiteytetään hienosti: ”Modulaarinen rakentaminen on prosessi, jossa rakennus rakennetaan muualle, valvotuissa tehdasolosuhteissa, samoilla materiaaleilla ja samojen normien ja standardien mukaan kuin perinteisesti rakennetut tilat – mutta noin puolessa ajassa. Rakennukset valmistetaan ”moduuleina”, jotka paikan päällä koottuna heijastavat identtisiä suunnittelutarkoituksia ja eritelmiä kaikkein kehittyneimmällä paikalla rakennetulla laitoksella – ilman kompromisseja.”

Valmistuttuaan nämä moduulit kuljetetaan rakennustyömaalle, jossa ne kootaan yhteen kuin palapelin palaset. Kyseessä voi olla yksittäinen seinä, tai useampi tilaelementti, jotka muodostavat toisiinsa kiinnitettyinä saumattomasti toimivan rakennuksen, joka täyttää kaikki rakennusmääräykset.

  • Esimerkiksi 4 tilaelementtiä/moduulia paikanpäällä yhdistettynä voivat muodostaa neljän ryhmän päiväkodin.

Modulaarista rakentamista voidaan käyttää monenlaisissa rakennuksissa, kuten asuinrakennuksissa, päiväkodeissa ja jopa sairaaloissa tai kouluissa.

Päiväkodin modulaarinen rakentaminen

Modulaarinen päiväkotirakentaminen

Schoolbuildingsin artikkelissa kirjoitetaan hyvin moduulirakentamisen eduista koskien päiväkoteja:

”Kun moduulit tehdään ulkopuolelta, päiväkodeille ja niiden yhteisöille aiheutuu vähemmän häiriöitä. Lapset pääsevät uusiin laadukkaisiin oppimisympäristöihinsä nopeammin kuin perinteinen rakentaminen. Rakennusaika, kustannukset ja turvallisuusriskit vähenevät.”

Modulaarinen päiväkodin rakentaminen on innovatiivinen ja tehokas tapa rakentaa tiloja pienten lasten kasvatusta, hoitoa ja huolenpitoa varten. 

Jokainen rakennus suunnitellaan vastaamaan kunkin päiväkodin erityistarpeita ja -vaatimuksia, mikä mahdollistaa yksilölliset ja ainutlaatuiset tilat.

Moduuli-rakennuksen edut

  • Yksi modulaarisen rakenteen suurimmista eduista on sen joustavuus. 
  • Moduuleja on helppo muokata -pienentää tai laajentaa tarpeen mukaan, mikä mahdollistaa tulevan kasvun ja tilojen muutokset. Moduulirakennukset voidaan tarvittaessa myös siirtää.
  • Toinen modulaarisen rakenteen etu on alemmat rakennuskustannukset, kuitenkin laadusta ja turvallisuudesta tinkimättä.
  • Yksi tärkeimmistä eduista tavalliseen rakentamiseen verrattuna on myös ympäristöystävällinen valmistustapa.
  • Moduulirakentamisen valmistusaika on huomattavasti pienempi, kuin tavalliseen tapaan rakentaessa. Esimerkiksi päiväkoti voi valmistua kesän aikana.
  • Lisäksi modulaarinen rakenne mahdollistaa päiväkotien rakentamisen sellaisille alueille, joissa se tavanomaisilla rakennustavoilla olisi ollut mahdotonta tai vaikeaa tilan rajallisuuden vuoksi.

Kuinka kauan päiväkodin rakentaminen kestää? 

Päiväkodin rakentaminen on monimutkainen tehtävä, joka vaatii huolellisen suunnittelun ja toteutuksen. Projekti sisältää useita vaiheita suunnittelusta itse rakennuksen valmistamiseen. Päiväkodin rakentamisen vaiheet eriteltynä:

  • Suunnittelu ja kauppojen solmiminen: Päiväkoti suunnitellaan jokaisen asiakkaan tarpeiden mukaan, jonka pohjalta lasketaan koko rakennusprojektin hinta.
  • Luvat: Tähän sisältyy tarvittavien lupien ja hyväksyntöjen hankkiminen paikallisilta viranomaisilta ja turvallisuusmääräysten noudattamisen varmistaminen.
  • Maatyöt: Rakennuspaikan valmistelu voi kestää vielä muutaman viikon tai kuukauden riippuen vallitsevista olosuhteista ja mahdollisista purku-, paalutus tai louhintatöistä. 
  • Rakentaminen tehdasoloissa: Rakentamisen aikataulu riipuu rakennuksen koosta ja suunnittelun monimutkaisuudesta.

Päiväkoti Elementit E:n kokemuksella valmistuu jopa 4-5kk toimitusajalla sopimuksen allekirjotuksesta lähtien.

Miten tilasuunnittelu toteutetaan?

Tilaelementtien tilasuunnittelu toteutetaan asiakkaan lähtökohdista, yhdessä arkkitehdin kanssa. 

Elementit E:n kumppaniarkkitehdit ovat rutinoituneet suunnittelemaan erilaisia päiväkoteja lasten iät sekä halutut toiminnallisuudet ja aktiviteetit huomioon ottaen.

Elementit E:n vakiopäiväkotiin kuuluu seuraavat tilat: 

  • jakelu-/valmistuskeittiö
  • varastotilat
  • märkä- ja kuivaeteiset
  • ryhmä- sekä lepotilat
  • WC:t/lastenhoitohuoneet

Halutessaan tiloihin on mahdollista sisällyttää myös:

  • ruokasali
  • pienryhmä- ja terapiatilat
  • erilaiset aktiviteettitilat
    • esimerkiksi ateljeet, märkäaskartelutila, liikuntasali, rymytila, sisäleikkipuisto, leivontakeittiö, draama- tai tiedehuone

Myös ulos voidaan suunnitella leikkipaikkojen lisäksi muutakin toimintaa, kuten grillikota.

Uudisrakennus, vai uudelleenkäyttö?

Uuden päiväkodin rakentaminen on tärkeä investointi ja yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, onko uudisrakennus investoinnin arvoinen vai ei. 

Uusi rakennus ei ainoastaan tarjoa lapsille turvallisen ja kiinnostavan ympäristön oppia ja leikkiä, vaan se tarjoaa myös lukuisia etuja vanhoihin rakennuksiin verrattuna, kuten paremman ilmanlaadun sekä energiatehokkuuden.

Elementit E:n kautta on 3 tapaa hankkia koulu joko uutena, tai uudellen käyttöönotettuna:

  • Osto: Rakennus suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tämä kokoinaisuus määrittää rakennuksen kauppahinnan.
  • Vuokra ja lunastus jäännösarvolla:  Rakennus suunnitellaan ja toteutetaan samalla tavalla yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaan, kuin ostaessa, mutta rakennuksesta tehdään vuokrasopimus. Rakennuksen on kuitenkin mahdollisuus lunastaa itselleen myös 10 vuoden käytön jälkeen. Tällöin katsotaan vuokrakuukausien lyhentäneen alkuperäistä kauppasummaa ja hinnaksi määräytyy jäännösarvo (yleensä 20% alkup. hinnasta).
    • Mikäli lunastusoikeutta ei käytetä, vuokrasopimus purkautuu ja tämä palautuu lunastusvelvolliseksi Elementit E:lle.

Käytetyn rakennuksen osto: Näitä lunastamattomia 10 vuotta käytössä olleita, täysin toimivia rakennuksia on myös välillä mahdollista ostaa uudelleenkäyttöön edullisempaan hintaan. Nämäkin rakennukset täyttävät samat laatuvaatimukset, kuin uudetkin.

Mitä tarkoittaa Ekologinen rakentaminen?

Ekologinen rakentaminen on käsite, joka viittaa ympäristöystävällisen ja kestävän kehityksen periaatteisiin perustuvaan rakennustoimintaan. Ekologinen rakentaminen ei ole vain trendi tai muotisana, vaan se on tärkeää niin yksilön, kuin koko maapallonkin kannalta.

PCC:n artikkelista lainattua:”Viime vuosina ekologiaan on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Teollisuus on ottanut käyttöön uusia teknologioita, jotka mahdollistavat ympäristöystävällisempien tai biohajoavien materiaalien tuotannon. Tällaisia materiaaleja käytetään myös rakennusteollisuudessa. Se on erittäin tärkeää, koska uudet rakennukset korvaavat viheralueita jatkuvasti kehittyvissä kaupungeissamme. Rakentamisessa käytetyillä materiaaleilla on merkittävä vaikutus ekosysteemiimme, vaikka se ei aina ole ilmeistä.”

Ekologisen rakentamisen painopiste on energiankulutuksen vähentämisessä, uusiutuvien resurssien tehokkaassa hyödyntämisessä ja jätteen tuotannon rajoittamisessa koko rakennusprosessin ajan. Tämän tyyppisessä rakentamisessa pystytään vähentämään merkittävästi ympäristöön kohdistuvia haittavaikutuksia.

Ekologisen rakentamisen edut

Rakentaminen on ollut merkittävä osa ihmiskunnan kehitystä vuosisatojen ajan, ja se on edelleen olennainen osa nykyaikaa. Kun jatkamme yhteiskuntiemme kehittämistä ja uusien rakennusten rakentamista, meidän on otettava huomioon myös näiden  ympäristövaikutukset. Yksi tapa ratkaista tämä huolenaihe on ekologinen rakentaminen. 

Merkittävin ekologisen rakentamisen eduista on hiilijalanjäljen pieneneminen. 

Ekologisen rakentamisen etuna on myös se, että energiatehokkaat materiaalit ja ratkaisut voivat ajan myötä vähentää merkittävästi rakennuksen käyttö- ja ylläpitokustannuksia. 

Lisäksi ekologisista materiaalista valmistetut rakennukset edistävät terveellisempää sisäilman laatua, sillä ne eivät päästä haitallisia kemikaaleja sisäilmaan.

Viime kädessä ekologisen rakentamisen käytäntöjen valinta esimerkiksi päiväkodin rakentamisessa osoittaa sitoutumista kestävään kehitykseen ja vastuulliseen planeettamme luonnonvarojen hoitoon.

Lähteet

Schoolbuildings

Mckinsey

PCC

TWI

Elementit E

Modular

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirje

Tehdas

Kanervistontie 42
45200 Kouvola

Aukioloaika

Ma-Pe: 08-17

Seuraa