Puukoulu –  Puurakentamisella kohti vähähiilisempää huomista

syys 25, 2023

Puurakentaminen on nostanut vahvasti suosiotaan viime vuosina. Yhä enemmän halutaan keskittyä kestäviin ja ekologisiin vaihtoehtoihin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Toisin kuin useat muut rakennusmateriaalit, puu varastoi hiilidioksidia ilmakehästä koko elinkaarensa ajan.

Puun tiedetään olevan rakennusmateriaalina sekä ympäristöystävällinen, että myös esteettisesti näyttävä.

Puukoulu -  Puurakentamisella kohti vähähiilisempää huomista

Puu ja kierrätysmateriaalit rakentamisessa

Puiset koulut ovat nostaneet suosiotaan ympäri maailmaa kestävänä ja ympäristöystävällisenä ratkaisuna. Toisin kuin tiili- ja betonirakenteiset rakennukset, puurakennukset hyödyntävät uusiutuvia luonnonvaroja. Puurakentamisen myötä myös rakentamisen hiilijalanjälki on pienempää. 

GB&D:n artikkelissa kiteytetään hyvin: “Puu on tärkeä rakennusmateriaali, joka on sekä uusiutuva että kestävä. Ekologisen kierrätyspuun käyttö rakennuksissa mahdollistaa puuvarojen tehokkaan käytön. Vihreän rakentamisen tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja parantaa samalla sisäilman laatua. Kierrätyspuu vähentää uuden puunkorjuun kysyntää ja minimoi metsähakkuun.”

Kierrätyspuun käyttö lisää kestävää kestävyyttä entisestään. Vanhaa puutavaraa uudelleenkäyttämällä ja jätettä vähentämällä pidetään myös parempaa huolta luonnosta.

Puurakentaminen Suomessa

Puurakentaminen on Suomessa yleistynyt kestävänä ja ympäristöystävällisenä vaihtoehtona perinteisille rakentamismenetelmille. 

Ajatus puun käyttämisestä koulujen rakentamisen päämateriaalina ei ole pelkästään esteettisesti miellyttävä, vaan tarjoaa myös lukuisia muitakin etuja. 

Yksi tärkeimmistä eduista on pienentynyt hiilijalanjälki, sillä puu varastoi hiilidioksidia ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta. Puurakenteet tarjoavat myös erinomaiset eristysominaisuudet, mikä varmistaa energiatehokkuuden ja alentaa koulun lämmityskustannuksia.

Lisäksi luonnonmateriaalien käytöllä koulurakennuksissa on osoitettu olevan myönteisiä vaikutuksia oppilaiden mielenterveyteen ja kognitiiviseen suorituskykyyn. Tutkimukset osoittavat, että altistuminen luonnonmateriaaleille, kuten puulle, voi vähentää stressitasoa ja edistää opiskelijoiden rauhallisuutta. Puun lämpimät sävyt luovat myös ympäristön, joka edistää luovuutta ja keskittymiskykyä.

Puukoulu

Uusi koulu – Rakentaminen ja ympäristö 

Uuden koulun rakentaminen tarjoaa mahdollisuuden luoda turvallinen ja innostava oppimisympäristö, sekä opettajille että oppilaille. Huomioimalla ympäristötekijät jo suunnitteluvaiheessa voidaan varmistaa, että uusi koulu on sekä toiminnallinen että kestävän kehityksen periaatteiden mukainen.

Uutta koulua rakennettaessa on otettava huomioon useita tekijöitä, joista yksi tärkeimmistä tänä päivänä on ympäristövaikutukset. Rakennusteollisuus kasvaa ja kehittyy samalla, kun tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja kestävän kehityksen edistämisen tärkeydestä kasvaa.

Ympäristöystävällisen koulun rakentaminen ei vain pienennä hiilijalanjälkeä, vaan toimii myös positiivisena esimerkkinä opiskelijoille sekä henkilökunnalle.

Puurakentamisen hyödyt – Miksi rakentaa puusta? 

Yksi tärkeimmistä puurakentamiseen liittyvistä eduista on pienemmät hiilidioksidipäästöt muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna. 

Puu ei kuitenkaan ole vain kestävä ja ympäristöystävällinen materiaali, vaan se tarjoaa myös energiatehokkaan eristyksen. Lisäksi puu vähentää luonnostaan melua ja pehmentää äänimaailmaa akustisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Ratkaisu sisäilmaongelmaan – Puukoulun hyvä sisäilma -artikkelissa muistutetaan myös puurakennuksen pienemmästä riskistä aiheuttaa huonoon sisäilmanlaatuun liittyviä terveysongelmia, sillä se ei vapauta haitallisia kemikaaleja ja epäpuhtauksia ympäristöön. Puulla on myös homeen kasvua estäviä lämmöneristystä- ja kosteutta sääteleviä ominaisuuksia.

Puun luonnollista kauneutta ja lämpöä ei myöskään sovi unohtaa. Puun luontainen esteettinen vetovoima parantaa jokaisen tilan tunnelmaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että puu vaikuttaa positiivisesti ihmisen hyvinvointiin ja akateemiseen suorituskykyyn.

Mitä tarkoittaa hiilineutraali? 

Hiilineutraali tarkoittaa sen varmistamista, että ihmisen toiminnasta syntyy yhtä paljon kasvihuonekaasuja, kuin niitä voidaan absorboida tai poistaa ilmakehästä.  

Hiilineutraalilla rakentamisella tarkoitetaan tapaa rakentaa niin että minimoidaan hiilijalanjälki ja kompensoidaan mahdolliset jäljelle jäävät päästöt. Tämä sisältää kestävien materiaalien käytön, energiatehokkaiden suunnitelmien toteuttamisen sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen.  

Puu on pitkään yhdistetty kestävään kehitykseen sen hiilidioksidin varastoimiskykynsä vuoksi. Puu sitoo ja varastoi luonnollisena hiilinieluna hiilidioksidia ilmakehästä koko elinkaarensa ajan. Lisäämällä puurakentamista vähennämme CO2-päästöjä, jotka muutoin edistäisivät ilmaston lämpenemistä. 

Rakentamalla pääosin puusta voimme pienentää hiilijalanjälkeämme merkittävästi ja näin ollen edistää myös hiilineutraaliuden tavoitetta.

Mitä on hiilineutraali rakentaminen

Hiilineutraalin rakentamisen tavoitteena on saavuttaa tasapaino rakentamisen aikana syntyvien hiilidioksidipäästöjen ja ilmakehästä poistuvan hiilidioksidimäärän välillä. Tällaisia tapoja ovat esimerkiksi puiden istuttaminen tai investoiminen puhtaan energian hankkeisiin. Hiilineutraali rakentaminen tarjoaa ympäristövaikutusten lisäksi myös lukuisia muitakin etuja.

3 tärkeintä hyötyä ilmastonmuutoksen hidastamisen lisäksi ovat: 

  1. Pienemmät käyttökulut: Energiatehokkaat toimenpiteet vähentävät merkittävästi ylläpitokustannuksia.
  2. Pienemmät huoltokulut: Hiilineutraalissa rakentamisessa käytettävät materiaalit ovat kestäviä ja vaativat vähemmän huoltoa.  
  3. Parempi sisäilma: Ympäristöystävällisissä rakennuksissa voidaan nauttia puhtaasta sisäilmasta ja luonnonvalosta, joilla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.  

Omaksumalla hiilineutraalin rakentamisen käytännöt edistämme vihreämpää tulevaisuutta sekä luomme terveellisempää elinympäristöä itsellemme ja tuleville sukupolville

Vähähiilinen rakentaminen 

Vähähiilisestä rakentamisesta on tullut keskeinen tekijä rakennusalalla, mutta mitä tarkoittaa vähähiilinen?

Vähähiilinen tarkoittaa kasvihuonekaasupäästöjen minimoimista ja hiilijalanjäljen vähentämistä. Vähähiilisten tavoitteiden saavuttaminen on äärimmäisen tärkeää kestävän kehityksen kannalta maailmanlaajuisesti. Tämä edellyttää siirtymistä kohti puhtaampia energialähteitä, resurssien käytön optimointia ja vihreämpien teknologioiden käyttöönottoa. 

AIA:n artikkelissa muistutetaan: “Valitse vähähiilisempiä vaihtoehtoja. Mieti mahdollisuuksia. Jos pystyt hyödyntämään puurakennetta teräksen ja betonin sijaan tai puuverhoilua vinyylin sijaan, vähennät projektin hiilidioksidipäästöjä. Aina ei luultavasti ole mahdollista välttää kokonaan näitä tuotteita – metalleja, muoveja, alumiinia – mutta kannattaa etsiä vähähiilisempiä vaihtoehtoja.” 

Puun käyttö ensisijaisena rakennusmateriaalina on yleistynyt sen vuoksi, että se on uusiutuvaa, biohajoavaa ja sen hiilijalanjälki on pienempi muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna.

Kasvua ja kehitystä puusta

Puukoulun rakentamiseen kuuluu muutakin kuin vain fyysisen rakenteen luominen; se symboloi kasvua ja kehitystä. Jokainen puupala edustaa kasvuvuosia ja jokainen rengas on osoitus puun kestävyydestä ja kyvystä sopeutua ympäristöönsä.  

Puurakentamisen kehityksen myötä voidaan rakentaa yhä massiivisempia puisia rakennuksia. Puurakentamisen kehittyminen mahdollistaa hiilidioksidipäästöjen merkittävän vähenemisen sekä kestävämmän tulevaisuuden rakentamisen.

Michael Gustafson kirjoittaa artikkelissaan hyvin vähähiilisestä kehityksestä: “Vähähiilinen kehitys on kokonaisvaltainen lähestymistapa suunnitteluun ja rakentamiseen, joka sisältää kehittyviä, energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä käytäntöjä paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. Kun teknologia kehittyy ja ilmastonmuutos vahvistaa kestävien ratkaisujen tärkeyttä, vähähiilinen kehitys ei ole vain tulevaisuutta, se on nykyhetkeä.” 

Nykyaikaisissa rakennuksissa käytetyllä korkealaatuisella puulla on erinomaiset lujuusominaisuudet, jotka tarjoavat pitkäaikaista vakautta ja kestävyyttä. Näin varmistetaan, että kasvu ja kehitys saa jatkua useiden sukupolvien ajan.

Puurakentaminen ekologisuus -Onko puu ympäristöystävällinen materiaali?

Puurakentaminen on saanut viime vuosina merkittävää huomiota ympäristöystävällisenä vaihtoehtona betonille ja teräkselle. Näiden energiaintensiiviseen valmistukseen verrattuna puun käsittely vaatii vähemmän energiaa ja siksi sen hiilijalanjälki on pienempi. 

Forbesin artikkelissa avataan hyvin puun ekologisia hyötyjä: “Puu on uusiutuva, kierrätettävä ja biohajoava valinta vähähiiliseen rakentamiseen. Se vähentää betonin sekä teräksen valmistuksen energia-, resurssi- ja päästövaikutuksia. Puun käyttö vähentää myös haitallisia rakentamisesta aiheutuvia kemikaaleja (kaasupäästöjä). Kasvunsa aikana tuotantoon viljellyt puut imevät ja poistavat luonnostaan hiiltä ympäristöstä ja toimittavat meille happea.”Elementit E:n arvot pohjautuvat vahvasti ekologisuuteen. Kantavat rakenteet tehdään puusta ja tuotannossa on huomioitu ympäristöasiat. Tuotantotilojen energia tuotetaan kestävän kehityksen mukaisesti ja tilat valaistaan LED-valoilla ja aurinkovoimalla. Tulevaisuuteen tähtäävällä toiminnalla vähennetään rakentamisesta syntyvää jätekuormaa. Näin rakennamme yhdessä palan parempaa tulevaisuutta pienentäen rakennustuotannon aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Vähähiilisen rakentamisen kustannukset 

Vähähiilisen rakentamisen kustannukset riippuvat monista tekijöistä. Tarkalla suunnittelulla ja toteutuksella kustannukset saadaan pidettyä perinteisen rakentamistavan tasolla tai jopa alapuolella.  

Vähähiiliset rakennuskäytännöt keskittyvät puurakentamisen ympärille, joka tarjoaa mahdollisuuden jopa alentaa sekä materiaali- että työkustannuksia. Puun kevyt ominaisuus helpottaa kuljetusta ja asennusta, mikä helpottaa rakennusprojektia.

Vähähiilinen rakentaminen voi jossain tilanteissa kuitenkin tuoda mukanaan myös lisäkuluja. Innovatiivisten materiaalien ja tekniikoiden käyttö voivat olla perinteisiä tapoja kalliimpia. 

Vaikka vähähiiliset rakennusprojektit näyttäisivätkin kalliimmalta etukäteen, pitkän aikavälin hyödyt huomioiden käy kuitenkin ilmi, että alkuinvestointi maksaa lopulta itsensä takaisin. Vähähiiliset rakennukset kuluttavat vähemmän energiaa paremman eristyksen ja korkeamman hyötysuhteen ansiosta. Ympäristöystävällinen rakennus voi myös lisätä kiinteistön arvoa.

Lähteet

GB&D

AIA

Design&Make

Forbesin

Elementit E (Ratkaisu sisäilmaongelmaan – Puukoulun hyvä sisäilma

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirje

Tehdas

Kanervistontie 42
45200 Kouvola

Aukioloaika

Ma-Pe: 08-17

Seuraa