AITO-koulut ja -päiväkodit rakentamisen edelläkävijänä

touko 6, 2024

Rakennusala on siirtymässä päivä päivältä kohti kestävämpää tulevaisuutta, jossa ekologisuuden huomioiminen ja ihmislähtöinen suunnittelu ovat yhä keskeisemmässä roolissa. AITO-koulut ja -päiväkodit ovat nousseet esiin tällä tiellä rakentamisen edelläkävijöinä. 

AITO-tilaelementtirakennukset eivät tarjoa ainoastaan laadukkaita ja moderneja kasvu- ja oppimisympäristöjä lapsille ja nuorille, vaan ne edustavat myös ajattelutapaa, jossa rakennukset suunnitellaan kokonaisvaltaisesti ihmisten tarpeet, ympäristö, ekologisuus sekä kestävyys huomioon ottaen.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin AITO-koulujen ja -päiväkotien konseptiin sekä näiden tarjoamiin etuihin niin oppilaille, opettajille kuin ympäröivälle yhteisöllekin. Lisäksi tarkastelemme näiden rakennusten suunnittelun ja rakentamisen taustalla vaikuttavia periaatteita.

AITO-koulut ja -päiväkodit rakentamisen edelläkävijänä

Päiväkoti- ja koulurakentamisen lähtökohdat

Päiväkoti- ja koulurakentamisen lähtökohdat perustuvat nykyään yhä enemmän ihmislähtöiseen suunnitteluun ja kestävään rakentamiseen. Tämä tarkoittaa tilojen suunnittelua niin, että ne tukevat sekä lasten että aikuisten hyvinvointia, terveyttä, oppimista ja opettamista. Tämän lisäksi rakennusten suunnittelussa korostetaan ympäristöystävällisiä ratkaisuja, energiatehokkuutta, sekä ekologisia ja aikaa kestäviä materiaalivalintoja. 

Näiden lähtökohtien avulla pyritään luomaan turvallisia, inspiroivia ja kestäviä oppimisympäristöjä tulevaisuuden sukupolville. Avaamme nyt hieman tarkemmin 7 tärkeintä tekijää, jotka tekevät Elementit E:stä koulujen ja päiväkotien rakentamisen edelläkävijän.

1. Asiakaslähtöinen suunnittelu

Asiakaslähtöisellä suunnittelulla varmistamme sen, että kaikki asiakkaan toiveet ja näkemykset tulevat kuulluksi. Pidämme asiakkaidemme tarpeita aina keskiössä niin rakennusprojektin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessakin. Päiväkodin rakentaminen –artikkelissa kirjoitetaan tästä hyvin:

“Päiväkodin ja koulun suunnittelussa huomioidaan rakennettavan tilan tarkoitus ja toiminta, sekä käyttäjien tarpeet. Elementit E suunnittelee tilat aina arkkitehdin kanssa, asiakkaan lähtökohtiin ja toiveisiin pohjautuen. Käyttäjien iät sekä halutut toiminnallisuudet ja aktiviteetit otetaan aina huomioon.”

Asiakaslähtöisessä suunnittelussa pyritään luomaan ainutlaatuisia tiloja ja ratkaisuja, jotka palvelevat niiden käyttäjää parhaalla mahdollisella tavalla. 

Asiakaslähtöinen suunnittelu edellyttää avointa vuorovaikutusta ja yhteistyötä asiakkaan kanssa.

2. Turvallinen ja laadukas rakennustapa

Me Elementit-E:llä rakennamme tilaelementit sisätiloissa omalla tehtaallamme, tarkasti valvotuissa olosuhteissa. Valvotussa ympäristössä rakentaminen mahdollistaa tarkan laadunvalvonnan jokaisessa työvaiheessa. Rakennusvaiheisiin voit tutustua tarkemmin täältä.

Yksi tärkeimmistä toimintaamme ohjaavista arvoista on turvallisuus, jonka varmistamiseksi käytämme rakennuksissamme ainoastaan huolellisesti valittuja materiaaleja. Lisäksi kaikki rakennuksemme rakennetaan aina P1-puhtausluokkaan.

Näillä varmistetaan, että lopputuloksena on korkealaatuinen ja turvallinen rakennus, jossa lapset voivat kehittyä ja oppia parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

3. Rakentamisen kiertotalous

Kiertotalous on tuotannon ja kulutuksen malli, jossa tuotteen tai rakennuksen elinkaarta pyritään pidentämään. Europarlamentin lauseeseen kiteytyy hyvin kiertotalouden tärkeys:

“Euroopan unioni tuottaa yli 2,2 miljardia tonnia jätettä vuosittain. Tämän vuoksi jätehuoltolainsäädäntöä päivitetään siirtymällä kohti kestävämpää mallia, joka tunnetaan nimellä kiertotalous.”

Kuten Ellen MacArthur kirjoittaa, kiertotaloudessa tuotteet ja materiaalit pidetään kierrossa esimerkiksi ylläpidon, uudelleenkäytön, kunnostamisen, uudelleenvalmistuksen, kierrätyksen ja kompostoimisen kautta. Rakentamisen kiertotaloudella pyritään vähentämään rakennusalan ympäristövaikutuksia ja luomaan kestävämpää rakennuskantaa.

Tutkimme nyt hieman tärkeimpiä kiertotalouden mukaisia tekijöitä, jotka huomioimme rakennusprojekteissamme.

Kestävä ja ekologinen rakentaminen 

Kestävä kehitys on rakennusalalla nykypäivänä merkittävä suunnannäyttäjä. Kestävä ja ekologinen rakentaminen osana kiertotaloutta keskittyy vähentämään rakennusalan ympäristövaikutuksia koko rakennuksen elinkaaren ajan. Tämä toteutuu Elementit-E:llä uusiutuvien materiaalien käytössä, energiatehokkaissa ratkaisuissa, kierrätyksessä sekä rakennusten uudelleenkäytössä.

Vähähiilisyys ja ekologisuus onkin yksi tärkeimmistä rakentamista ohjaavista arvoistamme. Tavoitteenamme on luoda rakennuksia, jotka minimoivat hiilijalanjäljen, vähentävät jätteen määrää ja suojelevat luontoa.  “Kun kaikki kantavat rakenteet tehdään puusta ja tuotannossa on huomioitu ympäristöasiat, rakennamme tilaajan kanssa yhdessä palan parempaa tulevaisuutta pienentäen rakennustuotannon aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.”

Päiväkodin rakentaminen

Rakennustarvikkeiden ja -materiaalien kierrätys 

Rakennustarvikkeiden ja –materiaalien kierrätys on tärkeää kiertotalouden näkökulmasta. Optimaalisimmassa tilanteessa mahdollisimman suuri määrä rakennustyömaalle jäävästä jätteestä pääsisi vielä uudelleenkäyttöön. Jätteiden määrää vähentämällä säästetään luontoa ja edistetään kestävää kehitystä.

Me Elementit-E:llä minimoimme kaatopaikalle menevät jätteet ja pyrimme uusiokäyttämään ylijäämämateriaalit mahdollisuuksiemme mukaan.

  • Esimerkiksi kaikki ylijäämäpuutavarat haketetaan, ja hakkeet käytetään sekä oman tehtaamme että naapurikiinteistöjen energianlähteenä.

Siirtokelpoinen rakentaminen

Siirtokelpoinen rakentaminen mahdollistaa rakennusten uudelleenkäytön ja siirtämisen. Siirrettävä rakennus edistää sekä kestävää rakentamista että joustavaa kaupunkisuunnittelua.

Kuten jo aiemmassa artikkelissamme kirjoitetaan, tulevaisuuden koulu- ja päiväkotirakennusta on hyvä pohtia jo tänä päivänä, jotta se palvelee mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteenkin.

“Myös tulevaisuuden kouluilta ja päiväkodeilta odotetaan joustavuutta ja muunneltavuutta, jotta ne vastaavat mahdollisimman hyvin jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin.”

Kuten arvata saattaa, rakennuksen siirto on usein edullisempaa kuin purku, puhumattakaan uuden rakennuksen rakentamisesta. Tämän vuoksi rakennamme koulut ja päiväkodit aina kierrätettäviksi, muokattaviksi ja siirrettäviksi. Muuntojoustavuudella ja siirtokelpoisuudella vähennämme rakentamisesta syntyvää jätekuormaa.

Väistötila

4. Miellyttävä ja energiatehokas talotekniikka

Talotekniikalla tarkoitetaan yleisesti ottaen rakennuksen lämmitys-, jäähdytys- sekä ilmanvaihtojärjestelmiä. Laadukas talotekniikka tarjoaa miellyttävän sisäilmanlaadun ja lämpötilan, samalla kun se minimoi energiankulutuksen ja siitä aiheutuvan hiilijalanjäljen.

AITO-koulut ja päiväkodit rakennetaan aina parhaaseen A-energiatehokkuusluokkaan. Koulu- ja päiväkotirakennustemme talotekniikassa panostetaan nykyaikaisiin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin.

Rakennuksemme lämpiävät miellyttävällä ja energiatehokkaalla lattialämmityksellä. Sen lisäksi, että lattialämmitys tuntuu lämpöiseltä jalan alla, se on myös energiatehokas ratkaisu, sillä lattian kautta tuleva lämmön tarve on huoneilman lämmitystä pienempi. Rakennuksiimme on saatavilla myös tarpeenmukainen automatisoitu ilmanvaihto. Rakennuksessa olevat anturit säätävät ilmamääriä mm. tilassa olevan henkilömäärän sekä ilman epäpuhtauksien mukaan. Tarpeenmukaisesta ilmanvaihdosta meillä on jo yli 15 vuoden kokemus.

5. Sujuva rakentaminen SR- tai KVR-urakalla

SR ja KVR ovat rakennusprojektin urakkamuotoja, joiden välillä on muutamia hienoisia eroja. Mutta mikä tarkalleen ottaen tarkoittaa KVR- tai SR-urakka? 

KVR on lyhenne sanasta kokonaisvastuurakentaminen, kun taas SR tulee sanoista suunnittele ja rakenna.

SR-urakassa urakoitsija vastaa sekä suunnittelusta että rakentamisesta, kun taas KVR-urakassa rakennuttaja vastaa suunnittelusta ennen urakan toteuttamista. Useat KVR-urakat toteutetaan kuitenkin niin, että rakentaja vastaa myös lopullisten suunnitelmien ja piirrosten tekemisistä. 

Toinen eroavaisuus näiden kahden urakkamuodon välillä voi olla hinnoittelu; KVR-urakassa on yleensä kiinteä hinta, kun taas SR-urakan lopullinen hinta voi muotoutua matkan varrella. Elementit-E:n rakennukset toteutetaan tyypillisimmin asiakkaalle helppona ja turvallisena, kiinteähintaisena KVR-urakkasopimuksena. Referenssi-kohteisiimme voit tutustua lisää täältä.

6. Asiakastyytyväisyys

Pidämme asiakastyytyväisyyttä korkeassa arvossa, sillä tiedämme sen heijastavan tekemämme työn laatua, ammattitaitoa, sitoutumista ja yhteistyötä.

Pyrimme työllämme luomaan kouluja ja päiväkoteja, jotka ylittävät sekä lasten että myös aikuisten tarpeet ja odotukset. Haluamme tarjota asiakkaillemme miellyttävä rakennuskokemuksen, aina matkan ensimmäisistä vaiheista rakennuksen valmistumiseen ja käyttöönottoon saakka.

7. Jatkuva kehitys ja oppiminen

Jatkuva kehitys ja oppiminen ovat tärkeä osa toimintaamme. Kuten aiemmassa artikkelissammekin jo kirjoitetaan, pyrimme koulujen ja päiväkotien rakentamisessa päivä päivältä kohti ympäristöystävällisempää, energiatehokkaampaa ja kestävämpää lopputulosta.

Kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaidemme palautetta ja kokemuksia, ja pyrimme ottamaan jokaisesta rakennusprojektista jonkin opin matkaamme. Merkittävin motivaatio uuden oppimiseen ja kehitykseen on se, että haluamme tarjota asiakkaillemme entistä parempia palveluita ja ratkaisuja.

Lähteet

Europa

Ellenmacarthur

Elementit-E

Eementit-E OY

Mitä on moduulirakentaminen?

Uusi koulu

Päiväkodin rakentaminen

Referenssit

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirje

Tehdas

Kanervistontie 42
45200 Kouvola

Aukioloaika

Ma-Pe: 08-17

Seuraa