Päiväkodin rakentaminen – 11 tärkeintä asiaa

heinä 10, 2023

Päiväkodin rakentaminen-11 tärkeintä asiaa

Päiväkodin rakentaminen on tärkeä urakka, joka vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. Päiväkotia suunnitellessa ja rakentaessa tavoitteena on aina luoda turvallinen ja mielekäs ympäristö oppimiseen ja oleskeluun, sekä lapsia että henkilökuntaa ajatellen. Tämä on erityisen tärkeää pienten lasten varhaisina kehitysvuosina.

Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät päiväkotirakentamiseen liittyvät seikat.

Päiväkodin rakentaminen

Turvallisuus päiväkodissa

Yksi päiväkotihankkeen kriittisimmistä näkökohdista on turvallisuus, joka tulee asettaa aina etusijalle, jotta varmistetaan pienten lasten sekä henkilökunnan hyvinvointi. Turvallinen päiväkotiympäristö on välttämätön paitsi lasten fyysisen terveyden ja turvallisuuden kannalta, myös heidän emotionaaliselle ja psyykkiselle kehitykselle.

Turvallisuuden takaamiseksi päiväkodissa on rakentamisen aikana otettava huomioon esimerkiksi seuraavat tekijät:

  • luonnonvalo
  • Ilmanvaihto
  • Lämpötilan säätö
  • Akustiikka
  • Paloturvallisuustoimenpiteet

Rakentamisessa käytettävien materiaalien tulee myös noudattaa asianmukaisia rakenteellisia eheyttä ja kestävyyttä koskevia standardeja samalla kun vältetään myrkyllisiä tai vaarallisia aineita, jotka voivat olla haitallisia ihmisten terveydelle.

Puurakenteisen päiväkodin edut

Hyvä ilmanlaatu on yksi tärkeimmistä yksittäisistä terveellisen rakennuksen edellytyksistä. Elementit E:n artikkelista lainattua:

”Puiset seinät, lattiat ja katot pystyvät imemään kosteutta ja säätelemään kosteustasoa, mikä luo mukavan ympäristön, joka vähentää homeen kasvun ja pölyn kertymisen riskiä. 

Puu ei myöskään päästä ilmaan haitallisia kemikaaleja tai epäpuhtauksia, jotka voivat olla haitallisia ihmisten terveydelle.”

Sen lisäksi, että puu on erinomainen materiaali ilmanlaadun kannalta, sillä on myös luonnollinen akustoiva vaikutus. Tutkimuksissa on myös todettu, että puulla on stressitasoja laskeva ja mielialaa parantava vaikutus.

Puupäiväkodin rakentaminen
Puupäiväkodin rakentaminen

Hankkeen johtaminen

Päiväkodin rakentaminen on iso urakka, joka vaatii huolellista projektinhallintaa ja toteutusta. Suunnitteluvaiheesta lopputarkastukseen prosessin jokaista vaihetta on hallittava huolellisesti. 

Ecosysin artikkelissa on kerrottu kattavasti rakennushankkeen johtamisesta:

”Rakennusprojektin johtamiseen kuuluu projektin elinkaaren jokaisen osan ohjaaminen ja organisointi ideasta valmistumiseen. Se on kokonaisvaltainen tehtävä, jonka tavoitteena on toimittaa projektit ajallaan, sovitussa budjetissa. Rakennusprojektin hallinta edellyttää monien tärkeiden aiheiden käsittelemistä, kuten kustannusten hallintaa, aikataulutusta, hankintoja ja riskien arviointia. Projektipäälliköt ovat vuorovaikutuksessa kaikkien projektiin osallistuvien henkilöiden kanssa arkkitehdeistä omistajiin ja urakoitsijoihin.”

Projektinhallinnan ytimessä on resurssien hallinta tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Päiväkotia rakentaessa näihin tavoitteisiin kuuluu rakennusmääräysten ja turvallisuusmääräysten noudattaminen, houkuttelevan ja toimivan oppimisympäristön luominen pienille lapsille sekä sen varmistaminen, että kaikki työt valmistuvat aikataulussa.

Mitä rakennuttaminen on?

Rakentamisella tarkoitetaan prosessia, jossa uusi rakennus rakennetaan alusta alkaen tai jo olemassa olevia rakennuksia laajennetaan. Nämä voidaan rakentaa joko paikanpäällä tai tehtaalla, jolloin elementit tai moduulit kuljetetaan rakennuspaikalle valmiina pystytettäviksi.

Rakennuttaessa tätä työtä ei tehdä itse, vaan rakennustyö ulkoistetaan. Rakennuttaja tekee kuitenkin vahvasti yhteistyötä rakennusprojektiin osallistuvien ammattilaisten kanssa. Ensimmäinen askel päiväkodin rakennuttamisessa on määritellä sen yhteisön tarpeet, jota se palvelee. Tämä sisältää: 

  • Väestönkasvun suuntausten arvioinnin
  • Käytettävissä olevien resurssien tunnistamisen
  • Budjettirajoitusten määrittämisen. 

Kun nämä tekijät on otettu huomioon, arkkitehdit voivat aloittaa rakennuksen suunnittelun näiden pohjalta.

Päiväkodin tilavaatimukset

Opetushallitus on laatinut määräykset ja ohjeet varmistaakseen, että päiväkodit täyttävät laadukkaan varhaiskasvatuksen edellyttämät vaatimukset. Tilan toimivuudelta ja turvallisuudelta vaadittavia tekijöitä ovat esimerkiksi: 

  • Turvalliset leikkipaikat: Sisä- ja ulkoleikkialueille on määrätty minimi neliömäärät. Näiden tulisi tukea lapsen leikkiä, oppimista ja sosiaalista kanssakäymistä.
  • Esteettömyys: Tila tulee suunnitella siten, että liikkuminen on helppoa, jotta kasvattajat voivat seurata lapsia tarkasti ja antaa heille silti vapauden tutkia ympäristöään.

Esteettömyydestä hyötyvät paitsi vammaiset lapset, myös kaikki päiväkodin käyttäjät. Myös lastenvaunujen tai rattaiden vanhemmat haluavat, että päiväkotiin pääsee ilman suurempia esteitä (esim. askelmia).” (Hewi

  • Lasten iän mukaiset kalusteet.
  • Lisäksi päiväkodeissa tulee olla muutkin asianmukaiset tilat, kuten wc:t, kylpyhuoneet, lepotilat ja varastotilat. 

Uutta päiväkotia rakennettaessa on tärkeää ottaa huomioon nykyisten tarpeiden lisäksi myös tulevaisuuden näkymät. Tilojen olisi tärkeä olla joustavia ja muuttuviin olosuhteisiin mukautuvia.

Päiväkodin neliömäärä lasta kohden

Yksi ratkaiseva päiväkodin rakentamisessa on neliömäärä yhtä lasta kohden. 

RT-kortisto on Rakennustiedon kokoama ohjeistus päiväkodin rakentamiseen. Ohjeistuksen mukaan pidetään 7 m2/lapsi ohjeena vähimmäispinta-alaksi.

Flicklearningin artikkelissa on eritelty hyvin, miten tämä neliömäärä lasketaan:

”Näiden laskelmien tulee perustua lasten käyttämien huoneiden nettopinta-alaan. Tämä ei sisällä säilytystiloja, käytäviä, henkilökunnan tiloja, vaatehuoneita, kodinhoitohuoneita, keittiöitä ja kylpyhuoneita.”

Nämä vaatimukset on suunniteltu varmistamaan, että lapsilla on riittävästi tilaa liikkua vapaasti, harjoittaa fyysistä toimintaa ja olla vuorovaikutuksessa ikätovereidensa kanssa. Riittävä tila auttaa myös vähentämään infektioiden leviämisen riskiä. Lisäksi se helpottaa myös kasvattajien työtä ja helpottaa laadukkaan varhaiskasvatuksen tarjoamista.

Päiväkodin ja koulun rakentaminen

Päiväkodin suunnittelu

Päiväkodin suunnittelussa huomioidaan rakennettavan tilan tarkoitus ja toiminta, sekä pienten lasten tarpeet. Elementit E suunnittelee päiväkodin tilat aina arkkitehdin kanssa, asiakkaan lähtökohtiin ja toiveisiin pohjautuen. Lasten iät sekä halutut toiminnallisuudet ja aktiviteetit otetaan aina huomioon. 

Jokaiseen Elementit E:n päiväkotiin kuuluu seuraavat tilat: 

  • Jakelu-/valmistuskeittiö, varastotilat, märkä- ja kuivaeteiset, ryhmä- sekä lepotilat, WC:t/lastenhoitohuoneet

Halutessaan tiloihin on mahdollista sisällyttää myös:

  • erillinen ruokasali, pienryhmä- ja terapiatilat, erilaiset aktiviteettitilat (esim. ateljeet, märkäaskartelutila, liikuntasali, rymytila, sisäleikkipuisto, leivontakeittiö, draama- tai tiedehuone)

Myös ulos voidaan suunnitella leikkipaikkojen lisäksi muutakin toimintaa, kuten grillikota.

Päiväkodin tilamitoitus – Mikä on päiväkodin tehtävä?

Onnistunut päiväkodin tilamitoitus edellyttää kykyä ymmärtää suurta kokonaisuutta. Jotta tilamitoitus on optimaalinen, täytyy huomioida eri huoneiden koot, tilojen asettelu sekä kalusteiden järjestys. 

Päiväkodin ensisijainen tavoite on tarjota lapsille turvallinen ympäristö, jossa he voivat kasvaa ja kehittyä. Päiväkodilla on tärkeä rooli myös lasten sosiaalisessa kehityksessä. 

Päiväkodin tilasuunnittelussa on aina huomioitava lasten iät ja tarpeet. Rainforestin artikkelissa hyvin muistutetaankin, että usein päiväkodit tarjoavat myös aamu-ja iltapäivätoimintaa alakouluikäisille, joten huoneet tulisi suunnitella joustaviksi ja lasten ikätasolle sopiviksi.

  • Esimerkiksi taaperoille tarkoitetussa päiväkodissa voi olla ympäristöjä, jotka edistävät aistinvaraista kehitystä ja turvallista liikkumista tasaisella alustalla. Vanhempien lasten keskuudessa käytettyjen esineiden, kuten saksien, ei pitäisi olla pienten saatavilla. 12-vuotiaat lapset eivät tietenkään innostu taapero- tai esikoulutoiminnasta, joten kypsempi ulkotila, isommat huonekalut ja vaativammat aktiviteetit ovat tärkeitä. Tämän ikäiset lapset saattavat myös tarvita tilaa läksyjen tekoon.

Päiväkodin pihan mitoitus

Pihan suunnittelu ja mitoitus ovat keskeinen osa päiväkodin rakentamista, sillä ulkoilu ja leikki ovat olennainen osa lapsen kehitystä. 

Piha on tärkeä osa jokaista päiväkotia, sillä se tarjoaa lapsille turvallisen ja virkistävän leikkiympäristön. Päiväkodin pihan mitoituksessa tulee ottaa huomioon esimerkiksi nämä tekijät:

  • Pihan koon tulee olla sopiva sitä käyttävien lasten lukumäärään nähden. Ulkoleikkialueelle on määrätty vähimmäis neliömäärä.
  • Tilaa pitää olla erilaisille toiminnoille, kuten leikkimiseen ja vapaaseen liikkumiseen.
  • Pihan suunnittelussa on huomioitava erilaiset ikätasot sekä mahdolliset liikuntarajoitteet.

Näiden lisäksi tulee huomioida myös turvatoimenpiteet, kuten aidat ja pehmeät pinnat, jotta lapset suojataan vahingoilta pihalla leikkiessään.

Ekologinen rakentaminen – Voiko väistötilapäiväkoti jäädä pysyväksi?

Elementit E:n yksi keskeisimmistä arvoista on ekologisuus. Kaikki rakennukset rakennetaan luontoa säästäen ja korkealla kierrätettävyysasteella ja tilat ovat aina parasta A-energialuokkaa. 

Hewin artikkelista lainattua: ”Monet vanhemmat pitävät terveellistä hoitoympäristöä tärkeänä valitessaan sopivaa päiväkotia, joten ekologinen rakentaminen on erittäin suositeltavaa. Tämä ei koske vain käytettyjä rakennusmateriaaleja, vaan myös sitä, että rakennus on suunniteltu mahdollisimman kompaktiksi. Sen tulee kuluttaa mahdollisimman vähän, käyttää resursseja säästeliäästi ja minimoida saastuttaminen.”

Tilaelementtipäiväkoti nopealla aikataululla -artikkelissa kirjoitetaan: ”Tilaelementtirakennukset on aiemmin mielletty väliaikaisiksi väistötila-tyyppisiksi ratkaisuiksi. Tilaelementeistä tehdyt rakennukset soveltuvat kuitenkin äärimmäisen hyvin pysyviksi rakennuksiksi ja yhä useampi päätyykin nykyään tähän ratkaisuun.”

Tilaelementtipäiväkodin yksi suurimmista eduista on se, että enää ei tarvitse rakentaa väliaikaista rakennusta, vaan on mahdollista saada samassa ajassa pysyvä rakennus. Elementit E:n tilaelementtirakennukset täyttävät vaadittavat pysyviä rakennuksia koskevat määräykset.

Päiväkoti - tilaelementti
Päiväkoti – tilaelementti

Suunnittelukirjat

Päiväkodin rakentaminen voi olla haastavaa, joten huolellinen suunnittelu on tärkeää kaikkia saatavilla olevia resursseja apuna käyttäen. 

Päiväkotia rakentaessa luodaan turvallinen, mukava ja kannustava ympäristö lapsille oppia ja leikkiä. Helsingin kaupunki on kehittänyt Päiväkodin käsikirjan ja suunnitteluoppaan avuksi laadukkaiden päiväkotien kehittämisessä.

Päiväkodin käsikirja tarjoaa ohjeita päiväkodin suunnittelun eri näkökohdista, mukaan lukien sisä- ja ulkotilat, saavutettavuus, turvallisuusvaatimukset, ilmanvaihtojärjestelmät, valaistuslaitteet, materiaalien valinta, kalustejärjestelyt ja paljon muuta. 

Suunnitteluoppaat auttavat arkkitehtejä ja rakentajia ymmärtämään, kuinka nämä voidaan sisällyttää suunnitelmiin määrätyt vaatimukset täyttäen. 

Tavoitteena on varmistaa, että kaikki Helsingin päiväkodit täyttävät laadukkaan hoidon vaatimukset. Tämän avulla voidaan luoda tilat, jotka on räätälöity lasten tarpeisiin.

Lähteet

Rainforest

Ecosys

Hewi

Flicklearning

Elementit E (Päiväkoti nopealla aikataululla, koulun sisäilma)

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirje

Tehdas

Kanervistontie 42
45200 Kouvola

Aukioloaika

Ma-Pe: 08-17

Seuraa