Päiväkodin perustaminen

huhti 11, 2024

Päiväkodit tarjoavat lapsille turvallisen ja innostavan ympäristön kasvulle ja kehitykselle, jonka vuoksi ne ovatkin olennainen osa toimivaa yhteiskuntaa.

Laadukkaan päiväkodin perustaminen edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutusta. On tärkeää varmistaa, että päiväkoti tarjoaa lapsille turvallisen ja terveellisen ympäristön sekä edistää heidän kehitystään monipuolisesti. 

Tarjoamme tässä artikkelissa kattavan katsauksen siihen, mitä kaikkea päiväkodin perustaminen pitää sisällään. Päiväkodin perustaminen voi tuntua haastavalta kokonaisuudelta, mutta se on myös erittäin palkitseva tilaisuus vaikuttaa positiivisesti monen lapsen elämään.

Miksi tilaelementti?

Uuden päiväkodin perustaminen

Uuden päiväkodin perustaminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja ammattitaitoista toteutusta. Artikkelissa Päiväkodin rakentaminen –11 tärkeintä asiaa kirjoitetaankin tästä hyvin: 

“päiväkotia suunnitellessa ja rakentaessa tavoitteena on aina luoda turvallinen ja mielekäs ympäristö oppimiseen ja oleskeluun, sekä lapsia että henkilökuntaa ajatellen. Tämä on erityisen tärkeää pienten lasten varhaisina kehitysvuosina.”

Päiväkoti ei ole ainoastaan paikka, johon vanhemmat voivat viedä lapsensa työpäivänsä ajaksi hoitoon, vaan siellä myös opitaan, leikitään ja kasvetaan yhdessä muiden lasten ja kasvattajien kanssa.

Uuden päiväkodin perustamista aloitellessa on hyvä pysähtyä merkittävimpien varhaiskasvatukseen liittyvien kysymysten äärelle, jotta lopullinen päiväkotirakennus auttaisi ja tukisi mahdollisimman hyvin myös sen loppukäyttäjää. Avaamme nyt näistä muutamia esimerkkejä.

Elementtitalon äänieristys

Mihin varhaiskasvatus perustuu?

Varhaiskasvatus perustuu lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukemiseen. Siinä huomioidaan niin lapsen fyysiset, psyykkiset kuin sosiaalisetkin tarpeet.

Opetushallitus kiteyttää varhaiskasvatuksen näin: 

“Varhaiskasvatus on lapsen suunnitelmallisen ja tavoitteellisen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama kokonaisuus, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistää hyvinvointia.”

Varhaiskasvatuksen pedagogiikka perustuu tyypillisesti ohjattuihin leikkeihin sekä lapsilähtöiseen ja kokemukselliseen oppimiseen, jossa jokainen lapsi kohdataan yksilönä.

Varhaiskasvatustyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä niin päiväkodin henkilökunnan, lapsen kuin lapsen vanhempienkin kanssa. Tämä on äärimmäisen tärkeää, jotta lapsen kasvua ja kehitystä voidaan tukea kokonaisvaltaisesti.

Mikä on varhaiskasvatuksen arvoperusta?

Varhaiskasvatuksen arvoperusta pohjautuu lapsen oikeuksiin, tasa-arvoon ja osallisuuteen. Opintopolkua lainaten:

“Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden arvoperustan yleisperiaatteina ovat lapsen edun ensisijaisuus, lapsen oikeus hyvinvointiin, huolenpitoon ja suojeluun, lapsen mielipiteen huomioon ottaminen sekä yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen kohtelun vaatimus ja lapsen syrjintäkielto YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen, varhaiskasvatuslain ja YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen mukaisesti.”

Tärkeimpiä päiväkodin toimintaa ohjaavia arvoja ovat kunnioitus, luottamus, ammattieettisyys ja yhteisöllisyys. Myös kestävä kehitys ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja nykypäivänä, alalla kuin alalla.

Mikä on varhaiskasvatuksen perustehtävä?

Varhaiskasvatuksen perustehtävänä on edistää lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja oppimista tukemalla hänen fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia ja emotionaalisia tarpeitaan. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tarjota lapsille turvallinen, kannustava ja innostava oppimisympäristö, jossa he voivat leikkiä, tutkia ja oppia omassa tahdissaan. 

NCDHHS:n artikkelissa kirjoitetaan hyvin turvallisen varhaiskasvatuksen tärkeydestä:

“Lapsen varhaisvuosilla voi olla elinikäisiä fyysisiä, sosiaalisia ja emotionaalisia vaikutuksia. Siinä missä positiiviset kokemukset ja ympäristöt voivat saattaa pienen lapsen vakaammalle kasvupolulle, samaan aikaan traumaattiset kokemukset ja epämiellyttävät ympäristöt taas voivat aiheuttaa haitallisia ja pitkäkestoisia vaikutuksia.”

Keskeistä varhaiskasvatuksessa on siis tukea lapsen turvallisuuden tunnetta, itsetuntoa, vuorovaikutustaitoja ja kulttuurista identiteettiä. Varhaiskasvatuksen avulla pyritään tukemaan lapsen kasvua itsenäiseksi, vastuulliseksi ja eettiseksi yksilöksi.

Kuka voi perustaa päiväkodin? 

Suomessa päiväkodin voi perustaa niin yksityinen henkilö, yritys kuin kunta tai yhdistyskin.

Yksityisen päiväkodin voi perustaa periaatteessa kuka tahansa, mutta jotta päiväkodin toiminta voidaan aloittaa, sen vastuuhenkilöltä vaaditaan työhön tarvittava pätevyys. Myös päiväkodin tilat tulee olla varhaiskasvatuslainsäädäntöjen mukaiset.

Uuden päiväkodin perustamista suunnitellessa on hyvä ottaa ensimmäisenä yhteyttä kuntaan, ja selvittää päiväkodin perustamisen edellyttämät lupa-asiat.

Päiväkodin perustamisen vaiheet

Avaamme nyt hieman tarkemmin, mitä kaikkea uuden päiväkodin perustamisprosessiin kuuluu. 

Uusi koulu –artikkelissa kiteytetään 5 tärkeintä uudiskohteen rakentamisvaihetta: 

  • Koulun tai päiväkodin tarpeen tunnistaminen.
  • Rakennuspaikan hankinta. Tämä vaikuttaa myös rakennuksen muotoon ja asemointiin. 
  • Yksilöllisten tarpeiden mukaiset suunnitelmat, joiden avulla haetaan rakennusluvat.
  • Hankkeen rahoituksen varmistaminen
  • Rakentaminen, joka pitää sisällään maatyöt, perustusten tekemisen sekä kirvesmies-, putki- ja sähkötyöt.

Lisäksi perustamisprosessiin kuuluu käytännön järjestelyjä, kuten tilojen suunnittelua ja kalustamista, henkilökunnan rekrytointia ja koulutusta, sekä hoitosopimusten tekemistä. 

Vielä ennen päiväkodin ovien avaamista olisi myös tärkeä laatia päiväkodille selkeä toimintaa ja oppimista ohjaava pedagoginen suunnitelma.

Mitä varhaiskasvatuksen yritystoiminta vaatii?

Varhaiskasvatuksen yritystoiminta edellyttää huolellista suunnittelua, asianmukaisia tiloja, tarvittavia resursseja sekä pätevää ja ammattitaitoista henkilökuntaa. 

Varhaiskasvatusyrityksen on oltava valmis sitoutumaan kaikkiin sitä koskeviin lainsäädäntöihin sekä viranomaisvaatimuksiin. Varhaiskasvatustoimintaa ohjaa esimerkiksi varhaiskasvatuslaki sekä erilaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Näitä valvoo sekä Valvira että aluehallintovirasto.

Tärkein pala varhaiskasvatuksen yritystoimintaa ovat tietysti lapset, joiden ympärillä toiminta pyörii. Varhaiskasvatuksen yrityksen, useimmissa tapauksissa päiväkodin, on tärkeää tarjota lapselle turvallinen ja leikkisä ympäristö, monipuolisia virikkeitä, yksilöt huomioon ottavaa hoitoa sekä kokonaisvaltaisesti laadukasta, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaa varhaiskasvatusta.Jotta varhaiskasvatustoiminnan on mahdollista jatkua vuosi toisensa perään, yritystoiminnan on luonnollisestikin oltava myös taloudellisesti kannattavaa.

Päiväkodin perustamisen rahoitus

Päiväkodin rahoitukseen on olemassa useita vaihtoehtoja, kuten omat säästöt, pankkilaina, ulkopuolinen rahoittaja, yhteistyökumppanit tai avustukset. Rahoitusta suunnitellessa on tärkeä varmistaa, että se on riittävä päiväkodin perustamisen lisäksi myös ylläpitoon.

Me Elementit-E:llä tarjoamme asiakkaillemme kolme tapaa hankkia päiväkoti joko uutena tai uudelleen käyttöönotettuna. Aiemmassa artikkelissamme avataan näitä vaihtoehtoja hyvin:

  • Osto: Rakennuksen kokonaisuus määrittää rakennuksen kauppahinnan.
  • Vuokra ja lunastus jäännösarvolla: Rakennuksesta tehdään vuokrasopimus, jonka puitteissa rakennus on mahdollista lunastaa käytön jälkeen. Leasing-sopimus sovitaan aina tapauskohtaisesti. Lunastus voidaan sopia esimerkiksi 5 – 15 vuoden käytön jälkeen. Tällöin vuokrakuukausien katsotaan lyhentäneen alkuperäistä kauppasummaa ja hinnaksi määräytyy jäännösarvo. Jäännösarvoksi voidaan sopia mikä vain prosentuaalinen määrä alkuperäisestä hinnasta. Usein jäännösarvoksi sovitaan 20% alkuperäisestä hinnasta.  
  • Mikäli lunastusoikeutta ei käytetä, vuokrasopimus purkautuu ja tämä palautuu lunastusvelvolliseksi Elementit E:lle.
  • Käytetyn rakennuksen osto: Lunastamattomia 10 vuotta käytössä olleita, täysin toimivia rakennuksia on myös välillä mahdollista ostaa uudelleenkäyttöön edullisempaan hintaan.

Kaikki rakennuksemme suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Luvat päiväkodin perustamiseen 

Päiväkodin perustaminen vaatii aina luvan. Lupaprosessit voivat vaihdella jonkin verran alueittain, mutta myös yhteneväisyyksiä löytyy. Esimerkiksi jokaiselta uudiskohteelta vaaditaan rakennuslupa paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta. 

Päiväkodin perustamiseen tarvittavat luvat voivat vaihdella myös sen mukaan, onko kyseessä kunnallinen vai yksityinen päiväkoti. Tutkimme nyt hieman tarkemmin näiden kahden perustamislupien eroja.

Kunnallisen päiväkodin perustamisluvat

Kunnalliset päiväkodit toimivat nimensäkin mukaisesti kunnan omistuksessa ja valvonnassa. 

Kunnalliset päiväkodit perustetaan aina kunnan tarpeiden mukaan ja perustaminen tapahtuukin aina kunnan päättäjien toimesta.

Koska kunnan viranomaiset vastaavat tarvittavien lupien myöntämisestä, kunnallisen päiväkodin perustaminen voi olla jouhevampaa yksityiseen päiväkotiin verrattaessa.

Kuten kaikkien muidenkin päiväkotien perustamisessa, myös kunnallisen päiväkodin perustamisprosessissa tulee noudattaa kaikkia valtakunnallisia sekä paikallisia ehtoja ja määräyksiä.

Yksityisen päiväkodin perustamisluvat

Yksityisen päiväkodin perustamisen lupa-asiat vievät hieman enemmän aikaa, kuin kunnallisen päiväkodin. 

Helsingin kaupunki on laatinut ohjeet yksityisen päiväkodin perustamiseen. Ohjeissa kerrotaan, että ennen yksityisen toimipisteen avaamista tarvitaan lausunto kaupunkiympäristön toimialalta, pelastustaitokselta sekä varhaiskasvatuksen palveluvastaavan hyväksymiskäynti toimipisteessä.

“Ympäristöpalvelun lausunto perustuu terveydensuojelulakiin, rakennusvalvonnan lupamenettely maankäyttö- ja rakennuslainsäädäntöön. Kaupunkiympäristön myöntää luvan piha- ja ulkoilualueiden käyttöön lasten turvallisen ulkoilun turvaamiseksi.”

Ennen yksityisen päiväkodin toiminnan aloittamista tulee hakea lupa myös aluehallintovirastosta.Päiväkotia perustettaessa kannattaa aina tarkistaa paikalliset lainsäädännöt ja viranomaismääräykset, sekä konsultoida myös alan asiantuntijoita, jotta varmistetaan että kaikki tarvittavat luvat ja vaatimukset täyttyvät.

Summa summarum

Päiväkodin perustaminen on merkittävä panostus lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen.

Laadukkaasti suunniteltu ja toteutettu päiväkoti tarjoaa lapsille turvallisen ja innostavan ympäristön, jossa he voivat kehittyä ja oppia uusia taitoja. 

Päiväkodin perustamisprosessi vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta, ymmärrystä varhaiskasvatuksesta, perehtymistä lainsäädäntöön ja viranomaisvaatimuksiin, sekä tietysti riittävää rahoitusta. 

Uuden päiväkodin perustamista suunnitellessa on myös hyvä muistaa, että kunnalliset ja yksityiset päiväkodit täydentävät toisiaan tarjoamalla hoitopaikkavaihtoehtoja perheille sekä tukemalla varhaiskasvatuksen saatavuutta. Laadukas päiväkoti ei ole vain investointi yksittäiseen yritykseen, vaan se vaikuttaa positiivisesti koko yhteisöön, luoden kestävää kasvua ja hyvinvointia myös tuleville sukupolville.

Lähteet

YK:n lapsen oikeuksien sopimus

Finlex

Yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista

Opetushallitus

Opintopolku

NCDHHS

Päiväkodin rakentaminen –11 tärkeintä asiaa

Uusi koulu

Uuden koulun rakentaminen

Valvira 

Aluehallintovirasto

Elementit E

Seuraa meitä

Tilaa uutiskirje

Tehdas

Kanervistontie 42
45200 Kouvola

Aukioloaika

Ma-Pe: 08-17

Seuraa